Kinek dolgozik az avatarod?

2013.12.31. 00:31

A Snowden-féle dokumentumok sok drámai tényt és még annál is több meglepő információt ömlesztettek a nyilvánosság elé. Az egyik kevésbé vizsgált furcsaság  a cyber-hadviselés és információgyűjtés az online játékoldalakon. Ki játszik mivel az amerikai (angol, vagy egyéb) adófizetők pénzén?

December 9-én egy újabb Snowden-pakkból az derült ki a világ online játékmániásai számára, hogy már a virtuális térben sem bízhatnak senkiben. Az NSA, a CIA, a brit SIS - és valószínűleg még jó pár hárombetűs cég - ügynökei ellepték a World of Warcraft és egyéb játékok népszerű világát. Mert ugye a szakma lenyűgözően érzéstelenített zsargonjában fogalmazva minden MMORPG (harmincöt fölöttieknek és gyengébbeknek: massively multiplayer online role-playing game) "célpontgazdag környezetet" jelent. Persze az csak vérmérséklet, háttérinformáció és John Le Carré-műveltség kérdése, hogy ki mennyire lepődött meg ezen.

Mindenesetre a hírek nyomán megpróbálhatjuk elképzelni, hogyan is mehet ez. Az egyik hárombetűs ügynökség cyberosztályának vezetője kiosztja a feladatokat. "Boulder ügynök, a következő két hónapban a Ruins of Lordaeron arénában megpróbálja párbajra kihívni Abu Bakr al-Zubayrit, az al-Kaida in Iraq pénztárnokát. Valószínűleg Draenei Szerzetes, de ezt még ellenőrizzük az NSA-val. Vigyázzon, ne veszítse el közben a múlt héten rendszerbe állított hipogriffjét."

WoW draenei v verelf.jpgEdwin F. Boulder ügynök (a.k.a. Kelda, a vérelf, jobbra) akcióban

Más virtuális világok is lehetnek persze "célpontban gazdagok". Az átlagnál szociálisan félénkebb techno-geekek és gamerek kedvenc ismerkedőhelye a Second Life. Nyilván a virtuál-élmények és fantázia-aberrációk gyűjtőhelye is megtelt már a kémek és elhárítók seregével. Nem árt tehát vigyázni: az a kedves, szellemes és aligöltözött avatar könnyen lehet H. P. Wedgewood, az SIS kint felejtett ügynöke. "Úristen, még nem szóltak Wedgewoodnak, hogy a Provo IRA megszűnt?" 

Secondlife IRA.jpgHorace P. Wedgewood (a.k.a. Mary "Boobs" Kincairn, balra) még mindig a Provisional IRA-ba próbál beépülni

És persze vannak a fentieknél szerényebb lehetőségekkel rendelkező országok is. Nyilván a kisebb költségvetésű cégek sem szeretnének lemaradni a nagy virtuál-hírszerzési versenyben. De hát ugye "kis pénz, kis foci."

Secondlife TEK.jpgKozmás Antal százados, TEK (a.k.a. Csumi, jobbra) HaHa ügynököt leplez le

Az még nem derült ki a Snowden-iratokból, hogy a sikeres ügynökök tapasztalati pontjai milyen átváltási kulccsal számítanak bele az előléptetési rendszerbe. Vajon a WoW-ban hány NPC lekaszabolása felel meg egy sikeres szado-mazo étterem felépítésének a Second Life-ban?

A bejegyzés trackback címe:

https://meszericstamas.blog.hu/api/trackback/id/tr965718312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása